Продължете към съдържанието

Децата и добрите обноски

Да поставим основата на добрите маниери

Първото място, където децата се запознават с добрите маниери е техният дом. От вашите напътствия и личен пример, децата научават как трябва да се държат с хората и да реагират в различни ситуации. Ето няколко от важните маниери, които е добре да научи вашето малко дете.

Общуването с хората

Компютрите и текстовите съобщения дават възможност на хората да водят дълги разговори на всякакви теми, без реално „да говорят” един с друг. В резултат на тези технологични постижения, ние сме загубили способността си да общуваме лице в лице и като цяло взаимоотношенията ни са доста по-различни сега.

Докато насърчаваме детето си да придобива и трупа опит в използването на мишката и клавиатурата, не трябва да го правим за сметка на основните умения при личното общуване с хората:

 • да поздравява с „добър ден” и „довиждане”;
 • да гледа в очите, докато говори;
 • да изказва благодарност и признателност;
 • да отговаря на зададените му въпроси;
 • да говори с уважение.

Бъдете пример за тези положителни начини на поведение и изисквайте същото и от детето си.

 

„Моля” и „Благодаря”

Тези, познати като „вълшебни думички”, са най-лесната стъпка, от която да започнем, когато учим детето си на добри обноски. Когато имат нужда от нещо, спокойно и учтиво да кажат „Моля” или „Ако обичаш”. Не след дълго, да казва „Моля” ще стане негова втора природа.

Думичката „Благодаря” е също толкова важна. Учете детето си да благодари всеки път, когато получава нещо от друг. Ако няма възможност да го каже лично, помогнете му да го направи по телефона или пък с бележка.

И отново, не забравяйте личния пример: всеки път използвайте важните думи, когато общувате с него: „Моля те, подай ми онази книга” или „Благодаря ти за рисунката”.

 

Обноските на масата

Добрите маниери по време на хранене започват вкъщи. Детето трябва да се упражнява всеки път, когато сяда на масата, за да може да е готово да ги практикува и навън.

Вие не може да го научите, ако не се храните заедно. От там трябва да започнете. Времето на масата със семейството е едно от най-важните и по много други причини, но то е и единствения начин да моделирате правилното поведение и обноски по време на хранене. Ако вашето дете се храни на крак или пред телевизора в хола, то няма как и къде да научи на практика това:

 • да дъвче със затворена уста;
 • да не крещи и пее на висок глас, докато се храни;
 • да не говори с пълна уста:
 • да се храни внимателно и чисто, без да разпилява храната по масата и по дрехите си;
 • да държи правилно приборите;
 • да използва салфетка.

 

„Извинявай” и „Съжалявам”

Когато детето ви нарани или обиди някого или наруши установени правила, трябва да го научите да се извинява. И основата се поставя точно сега, докато децата са на 3-4-годишна възраст.

Това е една област, в която възрастните може спокойно да се учим от децата. Докато ние сме способни да задържаме негативни чувства и се извиняваме все по-трудно и рядко признаваме грешката си, за децата е много лесно да кажат „Извинявай” и да дадат по една целувка за сдобряване.

Приемайте извиненията на децата си без допълнителни изисквания и с благодарност. Нека знаят, че искрено изказаното извинение, винаги подобрява нещата. И вие може да се упражнявате в това. Нека децата ви бъдат свидетели, когато казвате на някого, особено на него, че съжалявате и че сте сбъркали.

Вашият коментар