Продължете към съдържанието

Мамо, готова ли си за първи клас?

Как трябва да се държат родителите с дете, което тръгва в първи клас:

1. Будете го спокойно.

Отваряйки очи, то трябва да вижда вашата усмивка и да чува ласкавият ви глас. Въздържайте се да го укорявате и хокате. Сутринта преди училище не е моментът да му напомняте вчерашните бели. Дори и да е оставило разхвърляни играчки, отложете забележката си за след училище.

 

2. Не го карайте да бърза.

Разпределете правилно времето, което е нужно за подготовка на детето за училище. Това е ваша, а не негова задача. И ако не смогва, вината също е ваша. На другия ден го разбудете по-рано – толкова, с колкото е „закъсняло“ днес.

 

3. Изпратете го сито на училище.

До голямото междучасие, когото ще може да закуси, то ще мисли за сандвич или баничка и няма да е достатъчно съсредоточено в уроците.

 

4. Не се разделяйте с него с предупреждения

от рода на: „Гледай да не грешиш“, „Дръж се добре“, „Внимавай да не получиш лоша оценка“ и др. Далеч по-полезно е да пожелаете на детето успех, да го окуражите с някоя похвала и ласкави думи. На него и без това му предстои труден ден.

 

5. Когато се върне от училище, не го атакувайте с въпроси

като: „Как мина днес“, „Какви оценки изкара“. Още по-лоши са ироничните подмятания: „е, размина ли ти се без двойка днес?“ или „Кажи, двойкар, как е успеха?“. Посрещайте детето спокойно, без да го обсипвате с хиляди въпроси. Дайте му възможност да се отпусне. Но ако е силно възбудено и още от прага напира да сподели нещо с вас, не отлагайте разговора за после, изслушайте го – това няма да ви отнеме много време. Помислете си понякога колко е важно за вас самите някой да ви изслуша.

 

6. Забележите ли, че детето от нещо е огорчено, но мълчи, не го разпитвайте, докато не се успокои.

Тогава то само ще ви разкаже всичко. Ако не го направи, след това внимателно се поинтересувайте. Но не се опитвайте да задоволите любопитството си на минутата.

 

7. Интересувайте се от успеха на детето си в училище, но не и в негово присъствие.

А след като чуете забележките на учителя, не бързайте да линчувате ученика. За да направите правилни изводи, трябва да изслушате и двете страни. Учителите нерядко са субективни. Те също са хора и не са застраховани от пристрастно отношение към своите питомци.

 

8. Не изисквайте от детето веднага след училище да заляга на уроците.

Почивка от 2-3 часа просто му е необходима. Още по-добре е, ако вашият първокласник поспива половин-един час. Това е най-добрият начин да възстанови умствените си сили. Най-подходящото време за подготовка на уроците е от 15 до 17 часа.

 

9. Не заставяйте детето да научи всичко на един дъх.

След занимания от 15-20 минути е добре то да си почине 10-15 минути. И ще е чудесно, ако през това време не седи на едно място, а си играе.

 

10. Не стойте над главата му, когато си приготвя домашните.

Дайте му възможност да работи самостоятелно. Но, ако се налага да му помогнете, въоръжете се с търпение. Спокойният тон, подкрепата (Не се бой, ще се справиш“, „Давай, заедно ще успеем“, „Аз ще ти помогна“) и похвалата, дори и да греши, са му жизнено необходими. А иначе бързо ще убиете желанието му да ви търси за помощ в бъдеще.

 

11. Не правете с него пазарлъци

от рода на: „Ако ти научиш това стихотворение добре, ще ти позволя да гледаш „Лека нощ, деца“.“. Тази порочна практика оставя у детето невярно впечатление за целите на неговото обучение. То може да започне да мисли, че учейки, ви прави услуга, за която вие му се отплащате. Освен това обещанието, което давате, може да се окаже неизпълнимо (например да спре тока) и вие да се озовете в сложна ситуация.

 

12. Поне половин час на ден посвещавайте само на първокласника,

без през това време да се занимавате с домакинстване, с телефонни разговори, гледане на телевизия или разговори с други членове на семейството. Така то ще разбере, че за вас няма нищо по-важно за него, и от радостите и от несполуките му.

 

13. Изработете в семейството единна тактика за общуване с първокласника.

А своите разногласия по повод кое е „правилно“ кое – не е, изяснявайте без него. Ако той има проблем в училище, посъветвайте се с преподавателя му и училищния психолог, потърсете подходяща литература. Не бива да мислите, че всичко ще се реши от самосебе си или че постепенно ще натрупате опит. Животът на детето ви не е най-подходящия полигон за експерименти.

 

14. Отчитайте, че децата, дори и поотрасналите, обичат преди заспиване да им четат приказки, да им пеят песни или просто ласкаво да ги погалят по главичките.

Всичко това ги успокоява, помага им да снемат натрупаното през деня напрежение и да заспят по-бързо. Старайте се преди сън да не напомняте за неприятностите през деня, да не си изяснявате взаимоотношенията да не обсъждате вчерашната контролна и др.

 

Във ваши ръце е малкият първокласник да се справи с учебния материал успешно и да ходи на училище спокоен, дори с удоволствие.

 

Мариана Ташкевич, психолог.

Вашият коментар