Продължете към съдържанието

Манипулира ли ме детето?

Понякога твоето малко ангелче ти устройва такива сцени, че се чудиш как да реагираш. Желанията трябва се изпълняват на всяка цена, в противен случай – плачове, сълзи, истерии, тръшкания. Случвало ли ти се е? Поздравления! Отглеждаш си малък манипулатор и изнудвач.

Веднъж допуснеш ли слабост или под влияние на други обстоятелства е намаляла бдителността ти – разрешените 15 минути пред телевизора се разтягат до 2 часа, забранения чипс започва да се купува редовно (когато закъснявате вечер от работа трябва да има нещо под ръка), обличането на малкият принц или принцеса става изцяло твоя грижа (колкото и да закъсняваш сутрин за работа). Ти постепенно разширяваш границите на позволеното и мъдрото ти чедо само това чака. В зависимост от твоята реакция, то преструктурира поведението си. То владее перфектно изкуството на манипулацията и прибягва винаги до нея, ако иска да притежава нещо.

Най-фрапиращите „кукловоди“ са изброени по-долу:

Наполеон

Ужасно упорит и суров тактик, с крайно развито чувство за собственост. Всички играчки са само негови, ако трябва да си раздели с някого шоколад – започва една истерия … Но ако присвои нещо чуждо – все едно не е станало нищо. Не обича и не спазва правила. Има явни претенции за лидерство чрез сила. По правило – няма приятели, защото е зло дете. Опитва се да наложи свое общество. Този типаж се среща по-често сред момчетата, но момичешкия вариант също не е лек.

Какво да правя?

Обясни на детето че може да получи всичко, което пожелае, но трябва да се научи да отстъпва. Нека например да отдели от всичките си играчки тези, които ще предостави за „общо ползване“ на площадката. Измисли игра, в която да участват повече деца от площадката. Нека се редуват всички да бъдат командири, а не само вашето дете. То трябва да разбере че ако иска другите да си играят с него, трябва да отстъпва. Изобщо добрите отношения с другите деца ще укрепят авторитета и самочувствието му.

Малодушие

Струва ти се че детето е прекалено зависимо и безпомощно? Натъкне ли се и на най-малко препятствие, с жално гласче моли за помощ.

Какво да правя?

Не е задължително винаги да помагаш от съжаление. Ти сама поощряваш инфантилността и пасивността. Преговаряй: „Опитай да го направиш сам. Иначе тук е ти помогна, но довърши сам.“ Не пести похвалите по-късно за всеки успех.

Изнудвач

Неговото поведение е под мотото: „А какво ще получа за това?“. Ще си прибере играчките, но само ако получи шоколад, ще си измие зъбите, ако му разрешиш още половин час на компютъра или пред телевизора.

Какво да правя?

Създай точни правила и ги следвай строго! Без никакви отстъпки. Направи списък с наказания, които ще последват, в случай на непослушание.

Краля и свитата му

Родители, измъчени от всякакви щуротии на детето си, накрая вдигат ръце и не искат да бъдат вече отговорни за поведението му: „Не научихме стихотворението, защото се глезеше“. Детето все още не е в състояние да си представи последиците от действията му, затова нашата задача е да му ги покажем.

Какво да правя?

Определи правилната йерархия в семейството и ако си решила нещо, настоявай за него. Отначало „кралят“ ще започне да се бори за власт. Бъди непреклонна. Ако детето ти устрои истерична сцена, само и само да стане на неговото, не се опитвай да го убеждаваш, ще е по-зле. Строго му кажи, че не възнамеряваш да се съобразяваш с неговите изисквания и излез от стаята. Общувай с детето като с равен. Дай му свобода на избор: какво да яде, какво да облече, каква книга да прочете. Детето трябва да чувства, че неговото мнение е важно за теб. Към твоите думи то ще започне да се отнася с повече респект.

Робовладелец

Детето е силно привързано към негов близък човек и не се съгласява да го пусне нито за една крачка. Това на пръв поглед прилича на проява на любов, но всъщност е перфектна манипулация. Често децата се държат по този начин с бабите си и те им позволяват всичко.

Хамелеон

В къщи детето е едно, в детската градина – друго, на вън – трето… То може да бъде добро, стига да иска нещо и става лошо, ако трябва да избяга от наказания.

Остави ме!

Разяреното дете подсъзнателно иска да го оставите. То хем е презадоволено, хем всичко го дразни и не му допада. То не умее да се подчинява на общите правила защото се чувства като изгнаник в детската градина или в училище, трудно си намира приятели.

Какво да правя?

Помогни му да се промени, докато не е късно!

 

Източник: Drebcho.bg

Вашият коментар